Groei gaat aan deel van winkelstraat voorbij
Omzet detailhandel neemt met 3% toe in 2020

Amsterdam, 4 december 2019
In 2020 stijgt de omzet in de detailhandel met 3 procent zo verwacht het ING Economisch Bureau. Dat groeicijfer geldt voor de gehele sector maar binnen de detailhandel zijn er grote verschillen. De omzettoename concentreert zich vooral bij webwinkels, supermarkten en de woon- en doe-het-zelfbranche. Elders is het beeld minder positief. Bij veel fysieke winkels in kleding, schoenen en elektronica zit de omzetgroei rond de nullijn. Zij profiteren daarmee nauwelijks van de beter gevulde portemonnee van de meeste consumenten.
Verschuiving naar online zet door
De economische omstandigheden zijn in 2020 overwegend positief voor winkeliers. De toenemende koopkracht en lichte stijging van de werkgelegenheid geven consumenten ruimte om meer te besteden. In de winkelstraat zijn het vooral de woonwinkels, doe-het-zelf zaken en supermarkten waar de kassa’s vaker rinkelen. In de meeste andere branches komt het grootste deel van de extra omzet terecht bij webwinkels. “Het positieve groeicijfer voor de totale detailhandel vertelt maar een deel van het verhaal. Doordat in veel branches de verschuiving naar online doorzet, is er sprake van verschillende snelheden” stelt Thijs Geijer, sectoreconoom bij ING.
Omzettoename fysieke winkels vooral bij woonbranche en supermarkten
Bij supermarkten stijgt de omzet naar verwachting met 3 procent in 2020. Dat komt doordat ze marktaandeel winnen op speciaalzaken en doordat de ruimer gevulde huishoudportemonnee de verkoop van luxere producten stimuleert. Woonwinkels en doe-het-zelfzaken maakten in 2019 een flinke sprong in hun omzet en die groei krijgt in 2020 naar verwachting een vervolg. Het beperkte woningaanbod en stijgende huizenprijzen remmen weliswaar het aantal verhuizingen wat af maar ze vormen ook een aanleiding voor huizenbezitters en huurders om hun huidige woning op te knappen en de inrichting aan te pakken.
Deel van winkelstraat ziet nauwelijks groei
Kleding-, schoenen- en elektronicawinkels zien hun omzet stagneren en zitten qua groei in 2020 rond de nul. Stuk voor stuk zijn dit branches waarin webwinkels en platformen nadrukkelijk aanwezig zijn en die gaan er met de groei vandoor. De grootste negatieve uitschieter is de speelgoedbranche. Door de concurrentie van internet en de sluiting van winkels dalen de verkopen van fysieke speelgoedwinkels met ruim 15 procent in 2020.
Omzet e-commerce groeit opnieuw ruim 10 procent
Het nieuwe decennium begint veelbelovend voor e-commerce. De omzet van webwinkels neemt in 2020 naar verwachting met 12% toe. Daarmee zit de groei voor het achtste jaar op rij in de dubbele cijfers. Ook bij bedrijven die fysieke winkels en online combineren groeit de online omzet sterk. Hoewel de koek groter wordt, komen de platformen in non-food in 2020 steeds nadrukkelijker in elkaars vaarwater. Marktleider bol.com voegt nog steeds nieuwe categorieën toe, Amazon lijkt zijn aanwezigheid op de Nederlandse markt te gaan vergroten en Google stuurt aan op het stimuleren van aankopen binnen de eigen Google Shopping omgeving. Intussen blijft de markt voor online boodschappen flink in beweging, zo bouwen Albert Heijn, Jumbo en Picnic aan uitbreiding van hun bezorginfrastructuur.
Het belang van een sterke branding voor winkelgebieden
Presentatie van Bureau Buhrs tijdens het rondetafelgesprek d.d. 29/11/2018 in Cuijck
Centrummanagement: Belevingsmarketing in de praktijk
Dynamic concepts